Giver meditation bedre koncentration?

Hvis hovedet er fuldt, kan det være vanskeligt at koncentrere sig. Hvordan kan meditation hjælpe?

Mange som lærer meditation rapporterer om

  • Bedre koncentration
  • Mindre tankemylder
  • Reduceret stressniveau
  • Bedre søvn

Hvis du vil bruge meditation for at få bedre koncentration, bør du vide hvilke teknikker som giver de resultater du er ude efter.

Den norske teknik Acem-meditation er en såkaldt ledighedsteknik (non-directive meditation). Forskningen viser at den type teknikker er de mest effektive til øget koncentration (det findes flere forskellige typer ledighedsteknikker).

En norsk idrætslæge skrev doktorafhandling om ledighedsmeditation. Han studerede blandt andet konkurrenceskytter. Den gruppe som Acem-mediterede klarede sig bedre i konkurrencer. Meditationen havde givet dem en fordel når situationen krævede stærkt fokus og koncentration.

Men hvad sker egentlig inden i os når vi mediterer? Hvad er det med ledighedsteknikker som giver bedre koncentration?

Se vores grundkurser

Uanstrengt

I Acem-meditation skal man gentage en lyd i tankene så uanstrengt som mulig, mens tanker, følelser og kropsfornemmelser får lov at komme og gå som de vil.

En amerikansk forsker viste at det at gentage noget i tankerne automatisk fører til at du slapper av. Meditationen aktiverer dele af pandelappen (præ-frontale cortex), og derfra går der signaler til hjernestammen, som styrer vores nervesystemer, blandt andet gennem hormonproduktion.

Hvilenetværket

Når du slapper af, går hjernen over i et anden modus: Det såkaldte hvilenetværk (Default mode network) tager over. En af dets vigtigste funktioner er at bearbejde indtryk. Her ligger nøglen til hvorfor ledighedsteknikkerne giver bedre koncentration.

Mindre tankemylder

I ledighedsmeditation skal du ikke koncentrere dig for at tømme hovedet eller opnå noget specielt. Tværtimod. Pointen er at give plads til det som er i sindet lige nu.

Ledighedsteknikker bringer ubearbejdet psykologisk materiale frem. I stedet for at styre eller kontrollere tankene, hjælper meditationen dig til at lufte ud i det som til enhver tid myldrer i tankerne.

Her kan du tilmelde dig

Bedre koncentration

Dette er grunden til at mange fortæller om bedre koncentration: Hovedet er ikke fuldt af stressende tanker, fordi du allerede har arbejdetdig gennem dem på en afslappende måde under meditationen.

For at slippe af med tankemylderet, er det mest effektive altså at give tankerne plads under meditationen. Så slipper de taget.

Reduceret stress

Folk som mediterer regelmæssigt har også lavere niveauer af stresshormonet kortisol, som er et tegn på at man har været stresset over længere tid. Mindre stress fører til bedre koncentration. Det er lettere at være til stede i det som kræver din opmærksomhed.

At falde i søvn

Søvnproblemer handler oftest om det samme: Sindet er fuld af tanker du ikke har blevet færdig med. Her får mange hjælp af ledighedsmeditation. Har du sovet godt, koncentrerer du dig bedre på arbejdet og i studierne.

Dette er den korte version af hvorfor meditation giver bedre koncentration. Acem-meditation lærer du på kursus hos os. Du får personlig instruktion og hjælp til at etablere en god meditationsvane. Du kan se frem til en bedre hverdag med mindre tankemylder.

Tilmeld mig

Find en dato som passer

Her er nogle links til mere læsestof hvis du har lyst til at gå i dybden:

Lær Acem-meditation

Kochsvej 26, Frederiksberg
Mandag 08 januar 2024 19:00
Online kursus
Tirsdag 20 februar 2024 19:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Tirsdag 07 maj 2024 19:00

Resultater af Acem-meditation

Acem-meditation giver afspænding, hjælper mod stress, og giver mere energi i hverdagen.

Stilhedens Psykologi

Dette er klassikeren om Acem-meditation. Bogen giver en letlæst og interessant indføring i fænomenet Acem-meditation. Selve teknikken og typiske resultater gennemgås. Siden første udgave i 1979 er bogen solgt i 40.000 eksemplarer.

Mer å hente - håndbok for brukere av Acem-meditasjon

Hvordan får du mest muligt ud af Acem-meditation når du er i gang med at bruge metoden? Her får du svarene.