Hjælper meditation mod søvnproblemer?

Søvnproblemer kan være belastende i  hverdagen. Hjælper det at lære at meditere?

Hvis du vil bruge meditation til at forbedre din søvn, skal du vide, hvilke teknikker som giver de resultater, du er ude efter. 

Den norske teknik Acem-meditation er en såkaldt ikke-styret meditationsteknik (non-directive meditation). Forskning viser, at disse teknikker er de mest effektive til at forbedre søvnkvaliteten. 

 

Årsager til søvnproblemer 

Søvnproblemer er ofte koblet til ubearbejdede indtryk fra hverdagen. Vi bliver liggende og tænke på noget, som optager os. Det kan svært at falde i søvn, og det kan ske, at vi vågner om natten og ikke kan falde i søvn igen. Vi er fanget af tanker, som det kan være svært at slippe igen.

Ikke-styrede meditationsteknikker hjælper med at bearbejde og afslutte den slags tanker. Så behøver du ikke bruge natten til at blive færdig med dem.

Men hvad sker der egentligt inde i os, når vi mediterer? Hvad er det ved de ikke-styrede meditationsteknikker, som giver den bedre søvnkvalitet?

 

Se vores grundkurser her

 

Hvordan virker meditation

I Acem-meditation skal man gentage en lyd i tankerne så uanstrengt som  muligt, mens tanker, følelser, stemninger og kropsfornemmelser får lov til at komme og gå som de vil.

En amerikansk forsker har vist, at det at gentage noget i tankerne automatisk får os til at slappe af. Meditationen aktiverer visse områder i pandelappen (pre-frontale cortex), og derfra sendes der signaler til hjernestammen, som styrer vores nervesystem og vores hormonproduktion.

 

Meditation aktiverer ”hvile-netværket”

Når du slapper af, går hjernen over i et andet modus: Det såkaldte hvile-netværk (”Default mode network”) overtager. Én af netværkets vigtigste funktioner er at bearbejde indtryk. Her ligger nøglen til, hvorfor de ikke-styrede meditationsteknikker giver bedre søvn.

 

Meditation reducerer tankekværnen

I ikke-styrede meditationsteknikker skal du ikke koncentrere dig for at tømme hovedet eller opnår noget specielt. Tværtimod. Formålet er i stedet at give plads i sindet til det, som er der lige i øjeblikket. 

Det bringer ubearbejdet psykologisk materiale frem. I stedet for at styre eller kontrollere tankerne, hjælper meditationen dig til at få luftet ud i det, som til enhver tid kværner i tankerne. 

 Her kan du tilmelde dig

 

Hvordan meditation giver bedre søvn

Her er grunden til, at mange fortæller om bedre søvn: Hovedet er ikke fuldt af stressende tanker, fordi du allerede har arbejdet dig gennem dem på en afslappende måde under meditationen.

For at slippe af med tankerne, der kværner, er det mest effektive altså at give plads til dem under meditationen. Så slipper de taget.

Personer, som mediterer regelmæssigt har også lavere niveauer af stresshormonet kortisol i blodet. Kortisol er tegn på, at man er stresset over længere tid. Mindre stress giver bedre koncentration. Det er nemmere at være til stede i forhold til det, som kræver din opmærksomhed.

 

Hvordan hjælper meditation med at falde i søvn?

Indsovningsproblemer handler tit om det samme: Sindet er fuldt af tanker, som du ikke er blevet færdig med. Her får man  hjælp af ikke-styret meditation som fx Acem-meditation.

Det er den korte forklaring på, hvorfor meditation giver bedre søvn. Acem-meditation lærer du på kursus hos os. Du får personlig instruktion og hjælp til at etablere en god meditationsvane. Du kan se frem til en bedre hverdag med mindre tankemylder og roligere nætter.

 

Tilmeld mig.

Find en dato, som passer

Her er nogle links til mere læsestof hvis du har lyst til at gå i dybden:

Lær Acem-meditation

Kochsvej 26, Frederiksberg
Mandag 08 januar 2024 19:00
Online kursus
Tirsdag 20 februar 2024 19:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Tirsdag 07 maj 2024 19:00

Resultater af Acem-meditation

Acem-meditation giver afspænding, hjælper mod stress, og giver mere energi i hverdagen.

Stilhedens Psykologi

Dette er klassikeren om Acem-meditation. Bogen giver en letlæst og interessant indføring i fænomenet Acem-meditation. Selve teknikken og typiske resultater gennemgås. Siden første udgave i 1979 er bogen solgt i 40.000 eksemplarer.

Mer å hente - håndbok for brukere av Acem-meditasjon

Hvordan får du mest muligt ud af Acem-meditation når du er i gang med at bruge metoden? Her får du svarene.