Skip to main content

Julie Namork interview

Julie Namork interview

Meditationsvaner: Begynder igen med ti minutter.

Sådan finder Julie tilbage til meditationsvanen i en travl hverdag som jurist

  • Der har været perioder, hvor jeg ikke har fået mediteret, fortæller Julie Namork Meyn. Meditationen er blevet skubbet i baggrunden. Først har jeg sprunget det over én dag. Så er det blevet lettere at springe det over næste dag. Pludselig har meditationen ikke været vigtig nok til at prioritere. Det har føltes som om, jeg ikke har tid til at sætte mig ned.
  • Hvordan kommer du tilbage i en meditationsrutine?
  • Jeg prøver at tænke, at jeg mediterer i dag, i hvert fald lidt. For eksempel ti minutter. Og så kommer følelsen af, at nu skal jeg i gang igen, bare over mig. Uden at jeg helt kan forklare hvorfor.

Pause fra indtryk

Julie er jurist og arbejder med anti-hvidvaskning i en bank. Hun havde dyrket yoga i flere år og mediteret ved hjælp af forskellige apps. Da hun ville udforske meditation nærmere, anbefalede en bekendt Acem-meditation.

  • Måske var jeg modtagelig for det efter yogaen og erfaringen med meditationsapps. I hvert fald var det en god oplevelse at lære Acem-meditation. Jeg fik straks følelsen af, at dette er godt for mig, og i og for sig for alle.
  • Meditationen giver en pause fra indtryk. Jeg er meget bevidst om, at vi udsættes for input hele tiden, ikke mindst fra mobilen. Men hjernen har brug for en pause. Det giver meditation.

Hvorfor har du fortsat med at meditere og give hjernen en pause?

  • Når noget først appellerer til mig, går jeg gerne all in. Jeg tog for eksempel på retreat på Lundsholm allerede sommeren efter, at jeg havde lært at meditere. Efter det har jeg været på weekendretreat på Halvorsbøle, gået på fortsættelseskurset M1 og nu går jeg i vejledningsgruppe. Det har været en motivationsboost.
  • Men det handler også om en grundlæggende intuition eller mavefornemmelse. Jeg følger på en måde en indre drive. Selvom det at Acem-meditere indimellem kan være kedeligt, og jeg kan være meget rastløs, så er den grundlæggende intuition der, om at dette er sundt og godt for mig.

Spændende proces

Julie synes også, at selve meditationsprocessen er spændende. Hun er interesseret i psykologi, hvordan hjernen fungerer, og hvordan det ubevidste påvirker valg og selvopfattelse.

  • Det, at Acem-meditation handler om at slippe sindets spontane sider til, gør, at meditationen bliver en åben udforskning af mig selv, fortæller hun.
  • Det pirrer min nysgerrighed at se, hvad der dukker op i mig selv. Det er også interessant at være i vejledningsgrupper og høre om andres erfaringer. Der er noget i denne udforskning, som måske ikke er så trendy i dagens samfund. Man taler jo gerne om psykologiske vanskeligheder og symptomer, hvordan ting er svære, og hvordan man kan løse problemerne. Men man taler sjældent om underbevidste drivkræfter og hvordan sindet styrer os i forskellige retninger, måske uden at vi selv ser det. Det åbner meditationen for.

Udforske sig selv

Hvad har du lært om dig selv i meditationsprocessen?

  • Jeg er kommet i dybden og har undersøgt forskellige store temaer, som gerne dukker op igen og igen, både i meditationen og ellers i livet. Det er for eksempel ting knyttet til relationer. Hvad der egentlig motiverer mig. Hvad i livet der er vigtigst ‘at the end of the day.’ Desuden er jeg blevet endnu mere bevidst om større drivkræfter, og hvordan fortiden præger nutiden. For eksempel ser jeg bedre, hvordan erfaringer fra barndommen kan præge, hvordan jeg tænker på karriere og hvad jeg vælger.
  • Jeg får også en del åbenbaringer, når jeg mediterer, om helt konkrete forhold. Jeg kan komme i tanke om ting, jeg skal sige eller gøre. Tilsyneladende kan det være banale ting. Alligevel er det interessant og vigtigt nok, at det kommer.
  • Sidst, men ikke mindst, er jeg blevet klar over alle de undskyldninger, jeg kan bruge for mig selv for at droppe at meditere. Der er mange. Jeg kan for eksempel blive siddende længe og scrolle på telefonen og så bagefter sige til mig selv, at jeg ikke har tid til at meditere. Det er vel noget, alle kan genkende. Man kommer ind i et mønster, hvor man ved, at man burde gennemføre det, man ved er godt for en, men alligevel lader være. Og så finder man på undskyldninger, som man inderst inde ved ikke passer.

Retreat i Acem-meditation

Hvordan oplever du det at være på retreat i Acem-meditation med langmeditation flere dage i træk?

  • Jeg har oplevet en del modstand i mig selv. På den første retreat fik jeg lyst til at rejse hjem på dag 3. Men så var der noget med nysgerrigheden. Processen appellerede til mig. Det var spændende at blive og følge det, der skete i løbet af de dage, den udvikling og indsigt man fik, og at dele det med andre.
  • På retreatene kan jeg tale om ting, som man ikke kan tale om andre steder. Man deler en forståelse for processen og det, man kommer i kontakt med. Det er fint at være en del af et fællesskab, hvor alle går igennem noget af det samme, selvom temaerne gerne er forskellige.

Mindre stress og bedre søvn

Hverdagen som jurist i en bank kan være ret hektisk, med præstationskrav og mange opgaver, der skal løses under tidspres.

  • Min kæreste har sagt for sjov, at jeg måske ikke er den mest stoiske person, han kender. Men jeg oplever, at jeg håndterer stress bedre, når jeg mediterer. Jeg får et lavere stressniveau generelt og en mere accepterende holdning til det, der stresser mig, og det, der ellers sker i livet.
  • Desuden bliver jeg mere bevidst om det ubevidste, der rører sig i stresset, og dermed grundene til, at jeg bliver stresset i første omgang. Ofte har jeg tænkt, at stresset handler om jobbet, men så har jeg identificeret andre ting, der ligger bag, som jeg måske kan tage fat i selv. Det, der i første omgang så ud til at være hovedproblemet, er dermed blevet mindre vigtigt.
  • Helt konkret bliver søvnen bedre i de perioder, hvor jeg mediterer regelmæssigt. Det bidrager igen til mere overskud og bedre humør i hverdagen, og også til, at jeg lettere holder meditationsvanen ved lige. Det bliver en god cirkel.