Giver meditation bedre koncentration?

Hvis hovedet er fuldt, kan det være vanskeligt at koncentrere sig. Hvordan kan meditation hjælpe?

Mange, som lærer meditation, rapporterer om

  • Bedre koncentration
  • Mindre tankemylder
  • Reduceret stressniveau
  • Bedre søvn

Hvis du vil bruge meditation for at få bedre koncentration, bør du vide hvilke teknikker, som giver de resultater, du er ude efter.

Acem-meditation er en såkaldt ikke-styret meditation (non-directive meditation). Forskningen viser, at denne type meditation er den mest effektive til øget koncentration (det findes flere forskellige typer ikke-styret meditation).

En norsk idrætslæge skrev doktorafhandling om ikke-styret meditation. Han studerede blandt andet konkurrenceskytter. Den gruppe som Acem-mediterede klarede sig bedre i konkurrencer. Meditationen havde givet dem en fordel, når situationen krævede stærkt fokus og koncentration.

Men hvad sker egentlig inden i os, når vi mediterer? Hvad er det med ikke-styret meditation som giver bedre koncentration?

Se vores grundkurser

Uanstrengt

I Acem-meditation gentager man en lyd i tankene så uanstrengt som mulig, mens tanker, følelser og kropsfornemmelser får lov at komme og gå, som de vil.

En amerikansk forsker viste, at det at gentage noget i tankerne automatisk fører til at du slapper av. Meditationen aktiverer dele af pandelappen (præ-frontale cortex), og derfra går der signaler til hjernestammen, som styrer vores nervesystemer, blandt andet gennem hormonproduktion.

Hvilenetværket

Når du slapper af, går hjernen over i en anden modus: Det såkaldte hvilenetværk (Default mode network) tager over. En af dets vigtigste funktioner er at bearbejde indtryk. Her ligger nøglen til, hvorfor ledighedsteknikkerne giver bedre koncentration.

Mindre tankemylder

I ikke-styret meditation skal du ikke koncentrere dig for at tømme hovedet eller opnå noget specielt. Tværtimod. Pointen er at give plads til det, som er i sindet lige nu.

Ledighedsteknikker bringer ubearbejdet psykologisk materiale frem. I stedet for at styre eller kontrollere tankene, hjælper meditationen dig til at lufte ud i det, som til enhver tid myldrer i tankerne.

Her kan du tilmelde dig

Bedre koncentration

Dette er grunden til, at mange fortæller om bedre koncentration: Hovedet er ikke fuldt af stressende tanker, fordi du allerede har arbejdet dig gennem dem på en afslappende måde under meditationen.

For at slippe af med tankemylderet, er det mest effektive altså at give tankerne plads under meditationen. Så slipper de taget.

Reduceret stress

Folk, som mediterer regelmæssigt, har også lavere niveauer af stresshormonet kortisol. Højt niveau af kortisol er et tegn på, at man har været stresset over længere tid. Mindre stress fører til bedre koncentration. Det er lettere at være til stede i det, som kræver din opmærksomhed.

At falde i søvn

Søvnproblemer handler oftest om det samme: Sindet er fuld af tanker, du ikke har blevet færdig med. Her får mange hjælp af ikke-styret meditation. Har du sovet godt, koncentrerer du dig bedre på arbejdet og i studierne.

Dette er den korte version af, hvorfor meditation giver bedre koncentration. Acem-meditation lærer du på kursus hos os. Du får personlig instruktion og hjælp til at etablere en god meditationsvane. Du kan se frem til en bedre hverdag med mindre tankemylder.

Find en dato som passer

Her er nogle links til mere læsestof hvis du har lyst til at gå i dybden:

Forskning om Acem-meditation

Den afstressende effekt af Acem-meditation er videnskabeligt bevist. Blodtryk og hjertefrekvens reduceres, immunforsvaret styrkes, evnen til handling under stress forstærkes og måling af hjernebølger viser dyb afspænding.

Kommende grundkurser

Lundsholm, Sverige
Lørdag 27 juli 2024 18:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Onsdag 11 september 2024 19:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Lørdag 05 oktober 2024 10:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Mandag 07 oktober 2024 18:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Lørdag 09 november 2024 10:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Torsdag 21 november 2024 18:00