Hjælper meditation mod søvnproblemer?

Søvnproblemer kan være belastende i  hverdagen. Hvordan hjælper det at lære at meditere?

Hvis du vil bruge meditation til at forbedre din søvn, skal du vide, hvilke teknikker som giver de resultater, du er ude efter. 

Den norske teknik Acem-meditation er en såkaldt ikke-styret meditationsteknik (non-directive meditation). Forskning viser, at disse teknikker er de mest effektive til at forbedre søvnkvaliteten. 

Læs mere om forskning på Acem-meditation og lignende teknikker

Årsager til søvnproblemer

Søvnproblemer er ofte koblet til ubearbejdede indtryk fra hverdagen. Vi bliver liggende og tænke på noget, som optager os. Det kan svært at falde i søvn, og det kan ske, at vi vågner om natten og ikke kan falde i søvn igen. Vi er fanget af tanker, som det kan være svært at slippe igen.

Ikke-styrede meditationsteknikker hjælper med at bearbejde og afslutte den slags tanker. Så behøver du ikke bruge natten til at blive færdig med dem.

Men hvad sker der egentligt inde i os, når vi mediterer? Hvad er det ved de ikke-styrede meditationsteknikker, som giver den bedre søvnkvalitet?

 

Se vores grundkurser her

 

Hvordan virker meditation

I Acem-meditation skal man gentage en lyd i tankerne så uanstrengt som muligt, mens tanker, følelser, stemninger og kropsfornemmelser får lov til at komme og gå som de vil.

En amerikansk forsker har vist, at det at gentage noget i tankerne automatisk får os til at slappe af. Meditationen aktiverer visse områder i den forreste del af hjernen (det præ-frontale cortex), og derfra sendes der signaler til hjernestammen, som styrer vores nervesystem og vores hormonproduktion.

 

Meditation aktiverer ”hvile-netværket”

Når du slapper af, går hjernen over i en anden modus: Det såkaldte hvile-netværk (”Default mode network”) overtager. Én af netværkets vigtigste funktioner er at bearbejde indtryk. Her ligger nøglen til, hvorfor de ikke-styrede meditationsteknikker giver bedre søvn.

 

Meditation reducerer tankekværnen

I ikke-styrede meditationsteknikker skal du ikke koncentrere dig for at tømme hovedet eller opnår noget specielt. Tværtimod. Formålet er i stedet at give plads i sindet til det, som er der lige i øjeblikket. 

Det bringer ubearbejdet psykologisk materiale frem. I stedet for at styre eller kontrollere tankerne, hjælper meditationen dig til at få luftet ud i det, som til enhver tid kværner i tankerne. 

 Her kan du lære Acem-meditation

 

Hvordan meditation giver bedre søvn

Her er grunden til, at mange fortæller om bedre søvn: Hovedet er ikke fuldt af stressende tanker, fordi du allerede har arbejdet dig gennem dem på en afslappende måde under meditationen.

For at slippe af med tankerne, der kværner, er det mest effektive altså at give plads til dem under meditationen. Så slipper de taget.

Personer, som mediterer regelmæssigt har også lavere niveauer af stresshormonet kortisol i blodet. Kortisol er tegn på, at man er stresset over længere tid. Mindre stress giver bedre koncentration. Det er nemmere at være til stede i forhold til det, som kræver din opmærksomhed.

 Læs mere om forskning på Acem-meditation og lignende teknikker

Hvordan hjælper meditation med at falde i søvn?

Indsovningsproblemer handler tit om det samme: Sindet er fuldt af tanker, som du ikke er blevet færdig med. Her får man  hjælp af ikke-styret meditation som fx Acem-meditation.

Det er den korte forklaring på, hvorfor meditation giver bedre søvn. Acem-meditation lærer du på kursus hos os. Du får personlig instruktion og hjælp til at etablere en god meditationsvane. Du kan se frem til en bedre hverdag med mindre tankemylder og roligere nætter.

 

Tilmeld dig grundkursus i meditation 

Find en dato, som passer

Her er nogle links til mere læsestof hvis du har lyst til at gå i dybden:

Forskning om Acem-meditation

Den afstressende effekt af Acem-meditation er videnskabeligt bevist. Blodtryk og hjertefrekvens reduceres, immunforsvaret styrkes, evnen til handling under stress forstærkes og måling af hjernebølger viser dyb afspænding.

Kommende grundkurser

Lundsholm, Sverige
Lørdag 27 juli 2024 18:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Onsdag 11 september 2024 19:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Lørdag 05 oktober 2024 10:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Mandag 07 oktober 2024 18:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Lørdag 09 november 2024 10:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Torsdag 21 november 2024 18:00