Hjælper meditation mod stress?

Stressplager er normalt i en tid med højt tempo og forventninger til præstation. Hvordan kan meditation hjælpe?

Det er videnskabeligt dokumenteret, at meditation hjælper mod stress. Men du bør vide hvilke teknikker, som giver de resultater, du er ude efter.

Acem-meditation er en såkaldt ikke-styret meditationsteknik (non-directive meditation). Det er lavet metastudier på effekterne av meditation - altså studier, som sammenfatter et stort antal forskningsresultater. Disse viser, at ikke-styret meditation er mest effektiv mod stress.

I Norge blev der lavet to studier på folk i forretningslivet, som viste tydelig, at meditationen gav dem bedre søvn og mindre nervøsitet og bekymringer. De er dermed bedre forberedt på stressende perioder på jobbet.

Se vore grundkurser

Meditation gir bedre præstation

En doktorafhandling om meditation skrevet af en norsk idrætslæge, viser, at meditation reducerer mange af de signaler, som kroppen giver, når den er stresset: Vejrtrækning, puls, iltoptag og flere andre faktorer. Han studerede blandt andet konkurrenceskytter, og den gruppe, som mediterede, præsterede bedre i konkurrencer.

Men hvad sker der egentligt inde i os, når vi mediterer? Hvad er det med ikke-styret meditation, som gør, at de virker mod stress?

Hvorfor meditation giver afslapning

I Acem-meditation gentager man en lyd i tankene så uanstrengt som mulig, mens tanker, følelser og kropsfornemmelser kommer og går, som de vil.

En amerikansk forsker viste, at det at gentage noget i tankene automatisk fører til, at du slapper af. Meditationen aktiverer deler av pandelappen (pre-frontal cortex), og derfra går der signaler til hjernestammen, som styrer vores nervesystemer, blandt andet gennem hormonproduktion.

Meditation reducerer tankemylder

I tillæg giver ikke-styret meditation sindet frit spillerum til at slippe ubearbejdet psykologisk materiale til. I stedet for at styre eller kontrollere tankene, hjælper meditationen dig til at lufte det ud, som til en hver tid snurrer i hovedet.

Meditation giver bedre søvnkvalitet

Dette er også grunden til, at mange fortæller om bedre søvnkvalitet: Du bruger ikke længere søvntid på at slippe taget i stressende tanker - det har du gjort i meditationen.

Folk, som mediterer regelmæssigt har lavere niveau af stresshormonet kortisol. Dette hormon har et højt niveau, når man er stresset over tid.

Så dette er den korte version af, hvorfor meditation virker mod stress.

Meld dig til

Find en dato som passer

Her er nogen links til mere læsestof, hvis du har lyst til at gå i dybden:

Forskning om Acem-meditation

Den afstressende effekt af Acem-meditation er videnskabeligt bevist. Blodtryk og hjertefrekvens reduceres, immunforsvaret styrkes, evnen til handling under stress forstærkes og måling af hjernebølger viser dyb afspænding.

Kommende grundkurser

Lundsholm, Sverige
Lørdag 27 juli 2024 18:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Onsdag 11 september 2024 19:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Lørdag 05 oktober 2024 10:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Mandag 07 oktober 2024 18:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Lørdag 09 november 2024 10:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Torsdag 21 november 2024 18:00