Hjælper meditation mod tankemylder?

Tankemylder er normalt: Hovedet kører i højt gear, og det kan være svært at finde roen. Hjælper meditation?

Mange som lærer meditation fortæller om

  • Bedre koncentration
  • Mindre tankemylder
  • Reduceret stressniveau
  • Bedre søvn

Hvis du vil bruge meditation til at få mindre tankemylder, bør du vide hvilke teknikker, der giver de resultater du er ude efter.

Den norske teknik Acem-meditation er en såkaldt ikke-styret meditationsteknik (non-directive meditation). Forskning viser, at disse teknikker er de mest effektive til at reducere tankemylder.

Læs mere om forskning på Acem-meditation og lignende teknikker

Tankemylder er ofte koblet til ubearbejdede indtryk fra hverdagen og højt stressniveau. Hovedet holder aldrig helt fri, og det kan være svært at komme ned i omdrejninger. Nogle gange er vi også fanget af tanker som det kan være svært at slippe.

Ikke-styrede meditationsteknikker hjælper med at lufte ud og blive færdig med denne slags tanker. Hvad er det ved de ikke-styrede meditationsteknikker, som giver mindre tankemylder?

Se vores grundkurser her

Uanstrengt meditation fører til at du slapper af

I Acem-meditation skal man gentage en lyd i tankerne så uanstrengt som muligt, mens tanker, følelser, stemninger og kropsfornemmelser får lov til at komme og gå som de vil.

En amerikansk forsker har vist, at det at gentage noget i tankerne automatisk får os til at slappe af. Meditationen aktiverer visse områder i den forreste del af hjernen (det præ-frontale cortex), og derfra sendes der signaler til hjernestammen, som styrer vores nervesystem og vores hormonproduktion.

Meditation aktiverer ”hvile-netværket”

Når du slapper af, går hjernen over i en anden modus: Det såkaldte hvile-netværk (”Default mode network”) overtager. Én af netværkets vigtigste funktioner er at bearbejde indtryk. Her ligger nøglen til, hvorfor de ikke-styrede meditationsteknikker giver bedre søvn.

Meditation reducerer tankemylder

I ikke-styrede meditationsteknikker skal du ikke koncentrere dig for at tømme hovedet eller opnår noget specielt. Tværtimod. Formålet er i stedet at give plads i sindet til det, som er der lige i øjeblikket. 

Det bringer ubearbejdet psykologisk materiale frem. I stedet for at styre eller kontrollere tankerne, hjælper meditationen dig til at få luftet ud i det, som til enhver tid kan give tankemylder. 

Her kan du lære Acem-meditation

Bedre koncentration

Dette er grunden til, at mange fortæller om bedre koncentration: Hovedet er ikke fuldt af stressende tankemylder, fordi du allerede har arbejdet dig gennem dem på en afslappende måde under meditationen.

For at slippe af med tankemylderet, er det mest effektive altså at give tankerne plads under meditationen. Så slipper de taget.

Reduceret stress

Folk, som mediterer regelmæssigt, har også lavere niveauer af stresshormonet kortisol. Højt niveau af kortisol er et tegn på, at man har været stresset over længere tid. Mindre stress og tankemylder fører til bedre koncentration. Det er lettere at være til stede i det, som kræver din opmærksomhed.

At falde i søvn

Søvnproblemer handler ofte om tankemylder. Her får mange hjælp af ikke-styret meditation. Har du sovet godt, koncentrerer du dig bedre på arbejdet og i studierne.

-

Dette er den korte version af, hvorfor Acem-meditation giver mindre tankemylder. Acem-meditation lærer du på kursus hos os. Du får personlig instruktion og hjælp til at etablere en god meditationsvane. Du kan se frem til en bedre hverdag med mindre tankemylder.

Find en dato som passer

Her er nogle links til mere læsestof hvis du har lyst til at gå i dybden:

Forskning om Acem-meditation

Den afstressende effekt af Acem-meditation er videnskabeligt bevist. Blodtryk og hjertefrekvens reduceres, immunforsvaret styrkes, evnen til handling under stress forstærkes og måling af hjernebølger viser dyb afspænding.

Kommende grundkurser

Lundsholm, Sverige
Lørdag 27 juli 2024 18:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Onsdag 11 september 2024 19:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Lørdag 05 oktober 2024 10:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Mandag 07 oktober 2024 18:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Lørdag 09 november 2024 10:00
Kochsvej 26, Frederiksberg
Torsdag 21 november 2024 18:00